Mechatronica Innovatie Campus Schiedam

Duurzaamheid

  1. SchieSquare
  2. Duurzaamheid

Meer slagkracht door duurzame daadkracht

Wie innovatie omarmt, heeft de toekomst. Duurzaam ondernemen is niet alleen goed voor mens en milieu, maar biedt ook zakelijk kansen. Zo kunnen door duurzaam denken en doen de exploitatiekosten van een bedrijfsruimte aanzienlijk omlaag gebracht worden. Binnen MICS slaat SchieSquare de brug van idee naar praktijk.  

SchieSquare is ontwikkeld met oog voor de mens. Het heeft een werkklimaat waarin mensen zich prettig voelen en ook beter functioneren dankzij veel daglichttoetreding, uitstekende ventilatie en bewegingsruimte. Het gebouw is duurzaam ontworpen volgens de cradle-to-cradle-filosofie met herbruikbare materialen. Het is bovendien energie-positief door de opwekking van zonne-energie en krijgt een BREEAM- Excellent classificering. Ontwikkeld voor de toekomst, om te bouwen aan de toekomst!

Toekomstgericht ondernemen in een duurzame werkomgeving 

BREEAM - Bij oplevering is SchieSquare BREEAM Excellent-geclassificeerd (Brl 2020.v1). Dit betekent dat het op het gebied van duurzaamheid en milieuprestaties bovengemiddeld presteert. 

CO2-positief - SchieSquare is Whole Life Carbon positief: omgerekend over de gehele levenscyclus bespaart het meer CO2 dan het produceert. Het gebouw wordt uitermate energie-efficiënt ontworpen en de hoeveelheid materiaalgebonden (‘embedded’) CO2 waar mogelijk gereduceerd. Daardoor kunnen ook de operationele emissies tot een minimum beperkt blijven. Door het gebruik van zonnepanelen is SchieSquare gerekend over de gehele levenscyclus energiepositief. Het wekt meer duurzame stroom op dan het gebouw gebruikt. 

Cradle-to-cradle - Geoptimaliseerd circulair design leidt tot een bewuster gebruik van grondstoffen en materialen. ‘Design for re-use’ waarbij al in de ontwerpfase rekening gehouden wordt met maximale hergebruiksmogelijkheden van materialen resulteert in kostenbesparingen en minimale ecologische belasting van de planeet. 

Klimaatadaptief - Twee met mossedum bedekte daken van elk ruim 2.000 m2 vormen een groene oplossing voor waterbuffering, geleidelijke afgifte water en verkoeling tegen hittestress. Bovendien draagt deze groene bedekking bij aan de biodiversiteit.